Logowanie w samo południe

Started by boach.hi.ethiet, Today at 10:18 AM

Previous topic - Next topic

boach.hi.ethiet

Sobota, godzina 11:47. Siedzę w kuchni, przede mną kubek kawy, który wystygł już dwa razy, ale nie mam siły go podgrzać. Za oknem piękne słońce, a ja czuję się, jakbym siedział w piwnicy. Nie wiem, czy to przez pogodę, czy przez to, że od tygodnia chodzę wkurzony na cały świat. W pracy lipa, w domu wieczne napięcie, a w portfelu – dramat. Nie taki, że głoduję, ale taki, że każda większa wydatkowa decyzja to kalkulacje na trzy dni do przodu.

Żona wyszła z dziećmi do teściów. Miała wrócić wieczorem, ale napisała SMS: ,,Może zostaniemy na noc, zmęczone są". Odpisałem: ,,Spoko". I zostałem sam. Cały dom dla mnie. Luksus, który zdarza się raz na ruski rok. Powinienem cieszyć się ciszą, obejrzeć film, pograć w coś na komputerze. A zamiast tego siedzę i myślę o rachunkach.

Nie wiem, co mnie podkusiło. Może ta cisza. Może ta kawa, która nie smakuje. Może to, że od tygodnia nie zrobiłem niczego tylko dla siebie. W każdym razie – włączyłem laptopa. Otworzyłem przeglądarkę. I wpisałem adres, który kiedyś dostałem od kumpla. Mówił, że tam czasem wchodzi, że są promocje, że można coś ugrać bez ryzyka. Wtedy go wyśmiałem. Teraz pomyślałem: ,,A co mi tam".

Strona załadowała się szybko. Interfejs był prosty, nie nachalny. Bez tych wszystkich krzyczących banerów, które zwykle wyłączają mnie od razu. W prawym górnym rogu przycisk: ,,Zaloguj się". Kliknąłem. Wpisałem login i hasło – ale nie miałem jeszcze konta. Zarejestrowałem się więc w ciągu dwóch minut. Mail, hasło, potwierdzenie. I wtedy, po raz pierwszy, zobaczyłem ekran, który miał zmienić moją sobotę. To było vavada logowanie – proste, szybkie, bez zbędnych pytań. W ciągu kilku sekund byłem w środku.

Saldo zerowe. Ale zakładka ,,bonusy" świeciła się na czerwono. Kliknąłem. Okazało się, że jako nowy użytkownik dostaję pakiet powitalny – darmowe spiny, bez depozytu. Kliknąłem ,,aktywuj". Środki pojawiły się na koncie. Nie były to wielkie pieniądze, ale wystarczająco, żeby przez chwilę pograć.

Wybrałem automat z motywem Azteków. Złote maski, piramidy, dżungla. Ustawiłem najmniejszą stawkę. Kręciłem raz – nic. Drugi – nic. Trzeci – mały uśmiech losu. W piątym spinie – pełna linia. W dziesiątym – bonus. Automat przeszedł w tryb darmowych spinów z mnożnikiem. Saldo zaczęło rosnąć. Najpierw powoli, potem coraz szybciej. Siedziałem w kuchni przy wystygłej kawie, patrzyłem na ekran i czułem, że robi mi się ciepło. Nie od grzejnika. Od środka.

Kiedy runda się skończyła, spojrzałem na wynik. I wtedy dotarło do mnie, że to nie jest żart. Wygrałem kwotę, która w tamtym momencie – w sobotę, po tygodniu nerwów, z pustym portfelem i perspektywą kolejnych dni – znaczyła dla mnie naprawdę wiele. Nie na tyle, żeby zmienić życie, ale na tyle, żeby odetchnąć. Żeby przestać myśleć o rachunkach choćby na chwilę.

Wypłaciłem od razu. Nie zastanawiałem się. Kliknąłem, potwierdziłem, wylogowałem się. Zamknąłem laptopa. Wziąłem łyk wystygłej kawy. I wtedy zadzwonił telefon. Żona. ,,Wracamy wcześniej, dzieciaki chcą spać w swoich łóżkach". ,,Spoko" – odpowiedziałem. ,,To zamówię pizzę na wieczór". ,,Oszalałeś?" – zapytała. ,,Nie" – odparłem. ,,Mam dobry dzień".

Pieniądze przyszły następnego dnia – w niedzielę rano. Zamówiłem pizzę na wieczór, kupiłem lody dla dzieci, a żonie wziąłem kwiaty. Nie z okazji. Po prostu. Popatrzyła na mnie, uśmiechnęła się i powiedziała: ,,Co ty świętujesz?". ,,Że mam taką fajną rodzinę" – odpowiedziałem. I to była prawda. Nie cała prawda, bo reszty nie mogłem jej powiedzieć. Nie musiała wiedzieć, że to vavada logowanie i darmowe spiny sprawiły, że ten weekend był inny. Ważne, że był.

Minął tydzień. Nie wróciłem na stronę. Nie dlatego, że się boję – po prostu nie mam takiej potrzeby. Ale wiem, że gdyby kiedyś zdarzył się podobny dzień – sobota, pusta kuchnia, wystygła kawa – to może, być może, wpisałbym ten adres jeszcze raz. Tylko z zasadą, której się nauczyłem: nigdy własnych pieniędzy. Tylko bonusy bez depozytu. Tylko darmowe spiny. Bo wtedy, nawet jeśli przegrasz, nie stracisz niczego poza czasem. A czasem ten czas może zamienić się w pizzę. W lody. W kwiaty. W uśmiech żony, która nie wie, skąd się wzięły.

Czy polecam vavada logowanie? Nie wiem. Każdy ma swoją historię. Ale jeśli już ktoś ma ochotę spróbować – niech robi to z głową. I niech pamięta, że kawa smakuje lepiej, gdy masz spokojną głowę. Ja swoją wypiłem. Trzecią. Tym razem na ciepło. I była dobra. A to chyba tyle. Na dziś.